Jeroen Vermandere verzamelt cassettebandjes van geluidskunstenaars en muzikanten uit Nederland. In het bijzonder verzamelt hij in beperkte oplage uitgebrachte cassettebandjes uit de jaren '80 DIY-scene die ook toen al uiterst zeldzaam waren. Miniatuur kunstwerkjes in plastic covers; underground geluid dat nog steeds uitdagend klinkt. Bij elke tape hoort een verhaal van muzikanten en kunstenaars die voor een mini-publiek performde, zelf een geluidsopname maakten en eigenhandig de bandjes dupliceerden en verspreidden. Deze muziekgroepen of solo-ondernemingen gebruikten zelfgemaakte instrumenten, stofzuigers, synthesizers of opereerden volgens een vooropgesteld script. Grafisch werk uitvouwbaar of inklapbaar in de cassette opgeborgen, de tape beschilderd of beschreven. Handwerk. Jeroen Vermandere heeft een kleine collectie opgebouwd met dit soort pareltjes van tapes, die vaak onder obscure aliassen, werden uitgebracht. Bij elke tape speurt hij naar de makers, nabestaanden en luisteraars en bouwt een collectie verhalen op die de cassette, de muziek en de makers een kleurrijke en klankvolle geschiedenis geven.
De tapes zijn vanaf 10 november bij De Appel te zien. Op vrijdagen en zaterdagen ontvangt Vermandere op gezette tijden telkens twee mensen. In dit kleine gezelschap worden de verhalen die hij heeft verzameld verteld en worden de muziek en geluiden verkent.
Dit project genaamd 'Ongehoord' zal op verschillende manieren worden getoond aan het publiek. Onder andere door een performance op te voeren die gebaseerd is op de performances van kunstenaar 'Marien van Oers'. Marien van Oers maakte in de jaren 80 zelf instrumenten en voerde performances uit in concertzalen, kraakpanden, kelders en de openbare ruimte. De cassette 'Massive Trance' die Jeroen heeft verkregen in Breda kwam met een instructie over de performance. De instructie is op verschillende manieren te interpreteren. Voor dit project is Vermandere gaan samenwerken met Arie de Fijter en komen op museumnacht met een interpretatie van de originele performance. Naast de interpretatie is er ook een overzichtstentoonstelling te zien die is opgebouwd uit materiaal en instrumenten die door vrienden van Marien in bruikleen zijn gegeven.


For more info go to the fb-page.Massive Trance

Jeroen Vermandere zal het werk Massive Trance van Marien van Oers (1955-2013) opnieuw interpreteren. De performance is gebaseerd op een audiocassette uit 1983 die Jeroen vond in Breda en die een strak protocol heeft. Het stuk bestaat uit een constante herhaling van geluid met als doel tot een vorm van trance te komen. De performance is ontwikkeld in samenwerking met performer Arie de Fijter. Daarnaast worden de zelfgemaakte instrumenten die van Oers gebruikte, verschillende tijdsdocumenten en de originele tape met het protocol getoond.